Klima Kapasitörü (Kondansatör) Nedir? Arızaları Nelerdir ?

Klima kondansatörü (kapasitörü) nedir? ne işe yarar? arızaları nelerdir? gibi alt başlıklarda sizler için bir yazı hazırladık. Bu içeriği tamamen okuyarak, aklınızdaki kapasitör ile ilgili tüm soruları gidereceksiniz.

Klima Kapasitörü (Kondansatör) Nedir?
Kondansatör veya diğer çoğunlukla bilinen ismiyle kapasitörler, elektrik enerjisini elektrik alan olarak depolayan iki uçlu bir devre elemanlarıdır. Klima kapasitörü kompresörün kalkmasına yarayan yardımcı elemandır. Temelde iki adet iletken plakanın arasına yalıtkan bir madde koyulması ile elde edilir. Devrede ve denklemlerde C harfi ile gösterilir ve birimi Farad (F)‘dır.
Kapasitör Neden Arızalanır?
Klima Kapasitörünün arızalanmasında ki en önemli etken uzun bir süre hiç aktif hale gelmemiş olmasıdır. Klimanızı dönemsel olarak kullanıyorsanız, sadece belli dönemlerinde Sadece yazın veya sadece kışın gibi kapasitör arızaları ile karşı karşıya kalmanız muhtemel. Bu durumdan kaçınmak için aralıklarla kullanmadığınız dönemler de dahil klimanızı çalıştırarak bu sorunların meydana gelmesini engellemeniz mümkün olabilir.
Klima Kapasitörü Arızası Nasıl Anlaşılır?
Kapasitör arızalarının çeşitli belirtileri vardır. Bunlardan birisi genel olarak başınıza gelirse kapasitörünüzün arızalı olması muhtemeldir.
- Klima Soğutmuyor veya Isıtmıyor.
- Klima Dış ünitesin’den İnleme – Vınlama Sesi Geliyor.
- Klima Sigorta Attırıyor.
- Kompresör Çalışmıyor.
Arızalı klima Kapasitörü çoğunlukla şişmiş şekilde veya içerisinden sıvı akmış şekilde görülebilir. Arızalanmış veya arızalanmak üzere olduğunu bu şekilde anlayabilirsiniz. Tam olarak arızasını kapasitörün ölçü aleti ile ölçülmesi ile üzerinde bulunan değeri göstermemesi ile anlayabiliriz.
Klima’larda Kompresör, Dış Ünite Fanı, İç Ünite Fanı için 3 adet kapasitör kullanılması gerekiyor. Genellikle Dış ünite’de İkiye bölünmüş (aynı anda hem fan hem kompresör için) tek kapasitör kullanılır. Bun kapasitörün etiket bilgilerinde 35+5 uF, 50+5 uF, 45+3 uF gibi değerler görülür. +’dan önce ki ilk değer kompresör için +’dan sonra ki değer ise fan moturu içindir.
Klima kapasötürü üzerinde 2 veya 3 adet soket grubu yer alır. Bunlar Herm ( Hermetik ), Fan, C ( Com – Common )‘dur.
- Herm ( Hermetik ) ; Kompresör Uçları
- C ( Com – Common ); Ortak Uç
- Fan; Fan Uçları
Genellikle 9000 BTU klimalar’da 25 uF, 12000 BTU klimalar’da 30 – 35 uF, 18000 BTU klimalar’da 45 – 50 uF, 24000 BTU klimalarda ise 60 – 65 uF mikro farad kapasitör kullanılır.
Klima Kapasitörü (Kondansatör) Çeşitleri
Dikkat !
Güvenliğiniz için Klima Kapasitörünün kontrolü ve değişim işlemini klima servisleri veya HVAC Teknisyenleri, Teknikerleri tarafından yapılmalıdır. Klima enerjisi kesilmeden ve koruyucu alet ve ekipmansız kesinlikle işlem yapılmamalıdır.
Klima’da Enerji varken işlem yapmak ölümcül sonuçlara neden olur.